Президентът на Туркменистан положи клетва
Президентът на Туркменистан положи клетва / снимка: Reuters, архив

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, който беше преизбран на поста с 97,14 процента от гласовете на изборите от 12 февруари, положи клетва за държавен глава, съобщиха ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Пищната церемония с участието на 3000 души се състоя в Двореца на Конгресите в столицата Ашхабад.

С ръка, положена върху конституцията, Бердимухамедов се закле да защитава държавната независимост и неутралитета на Туркменистан, да уважава и опазва правата и свободите на човека и гражданина, да спазва и защитава конституцията. Президентът каза също, че ще посвети всичките си сили и способности за единството и сплотеността на туркменския народ, и на защитата на мирния му живот. Той обеща, че ще повиши жизненото равнище на всеки гражданин на бившата съветска република.

Бердимухамедов целуна националния флаг и докосна три пъти с челото си корана. За разлика от церемонията по първото полагане на клетва преди пет години, той не изпълни ритуала на преданост към предшественика си, доживотния президент и "баща на всички туркмени" (Туркменбаши) Сапармурат Ниязов, починал през 2006 г. отбелязва АФП. На церемонията от 2007 г. Бердимухамедов допря челото си до Рухнама, "свещената книга", написана от Ниязов и се закле да "изпълнява напътствията на Сапармурат Туркменбаши".

За сметка на това поканените на днешната церемония получиха нов шанс да открият музикалния талант на своя президент, предава БТА. На видео екран в залата Бердимухамедов беше показан как изпълнява традиционна музика на синтезатор, докато на сцената се изпълняваше танцов спектакъл. Залата скандираше "Слава на Аркадаг". Това обръщение, означаващо "покровител" Бердимухамедов получи през първия си петгодишен мандат, уточнява ИТАР-ТАСС.

През юли президентът отбеляза 54-ия си рожден ден, като изпя по националната телевизия любовна песен, на която самият той е автор и композитор. Китарата и акордеонът на президента впоследствие бяха поставени в националния музей като "национални съкровища", припомня АФП.