/ Gulliver/Getty Images
Полският президент Анджей Дуда е убеден, че е невъзможно в източната част на Европа да остане неутрална държава и е необходимо да се подкрепи Украйна по пътя на сближаване със структурите на Запада, за да й се помогне да оцелее във войната с Руска федерация. Той отбеляза това на среща на полските посланици, която се проведе във Варшава, предава „Укринформ“.

Дуда отбеляза, че не е против диалог с Путин, но не трябва да е при негови условия. „Не става дума за това да не говорим с Путин. Става дума за това, Путин да поиска да говори, а не европейските лидери да молят агресора за разговор. Трябва така да затегнем гайките (на Русия) и да помогнем на Украйна по такъв начин, че Путин да гпоиска разговор“, обобщи полският лидер.

По думите на държавния глава, Полша е заинтересована от спазването на нормите на международното право от всички страни и трябва да се направи всичко възможно Русия, която днес е агресор и нашественик, да спазва международното право.

„Това означава прекратяване на военните действия и второ, пълно възстановяване на контрола върху територията на Украйна, която е призната от международното право“, подчерта той и добави, че това е „фундаментален стремеж на полската външна политика“.


Дуда подчерта, че в Полша е създаден хъб, който помага за получаване на помощ от цял ​​свят за Украйна, по-специално военна.

„В тази част на Европа няма неутрални държави, няма как да останеш неутрален: тук трябва да си или с Изтока, или със Запада. Ако украинците проливат кръв, за да бъдат със Запада, тогава трябва да им покажем, че западните страни държат вратите си отворени за тях, че обществото не се затваря от тях и не ги вижда като част от „руския свят“, – подчерта полският лидер.

Той заяви, че предоставянето на статут на Украйна на кандидат за членство в ЕС е от „фундаментално значение“, а Полша ще подкрепи сближаването на Украйна с ЕС, което трябва да приключи с пълноправното членство на страната в блока.

Той отбеляза, че полските дипломати в приемащите страни трябва да убедят политиците, че замразените средства на руснаците трябва да бъдат насочени към възстановяването на Украйна.

„Срамно е да чуя, че не можете да унижавате Русия, че трябва да я оставите да запази лицето си... Русия е тази, която атакува и убива, никой не е нападнал Русия. Историите на Русия за заплахите от НАТО в контекста на десетилетия на убийства в Лондон, война в Украйна, по-рано в Грузия и Сирия са отвратителна пропаганда. Русия е тази, която е отговорна за тази война и тя ще бъде отговорна за факта, че може да настъпи глад в света поради невъзможността да се доставя зърно от Украйна в Африка и други части на света“, подчерта Дуда.

По-рано стана известно, че президентът на Полша е започнал обиколка из европейски страни в подкрепа на интеграцията на Украйна в ЕС. Първо трябваше да отиде в Португалия, след това да посети Италия и Румъния. По думите му Варшава е изпратила над 240 танка и почти 100 бронирани машини в Киев като военна помощ срещу руската агресия.