Педро Кастильо
Педро Кастильо / БГНЕС
Президентът на Перу Педро Кастильо оцеля при втори опит за импийчмънт, след като депутатите от опозицията не успяха да съберат достатъчно гласове снощи, за да го отстранят от поста осем месеца след встъпването му длъжност, предаде Асошиейтед прес.

Кастильо, новак в политиката, изненадал страната с победата си над политическия елит, определи като спекулации обвиненията, на които се основава искането за импийчмънт, и изтъкна, че нито едно от тях не може да бъде аргументирано. За отстраняването му от поста бяха необходими гласовете на поне 87 от 130-те депутати в еднокамарния парламент. "За" гласуваха 55, "против" - 54 депутати, а 19 се въздържаха.

Автобус излетя в огромна пропаст в Перу, има много жертви и ранени

"Приветствам това, че здравият разум, отговорността и демокрацията надделяха“, написа Кастильо в Twitter след гласуването в Конгреса. Той призова всички да отгърнат нова страница и да работят заедно за справяне с големите предизвикателства, пред които е изправена страната.

Законодателите, които искат да отстранят Кастильо, изтъкнаха, че той е обект на три предварителни разследвания за възможна корупция, които според перуанското законодателство не могат да продължат, докато той не освободи поста. Парламентаристите обвиниха Кастильо и в "трайна морална неспособност" – термин от перуанското конституционно  законодателство, който според експерти не е обективно дефиниран, но е използван от Конгреса шест пъти от 2017 г. насам в опит за отстраняване от власт на президенти.
БТА