Президентът на Йемен предаде властта
Президентът на Йемен предаде властта / Reuters

Йеменският президент Али Абдула Салех подписа план за предаване на властта, който да сложи край на политическата криза в арабската страна, предадоха ДПА и Ройтерс.

"Ще са ни нужни десетки години, за да поправим вредите, нанесени от кризата", каза Салех на церемонията по подписването на споразумението в саудитската столица Рияд.

Планът, изготвен с посредничеството на Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ), предвижда до 30 дни Салех да предаде властта на вицепрезидента Абд Рабо Мансур Хади, а до 90 дни да бъдат произведени президентски избори.

Салех изрази надежда, че преходът във властта ще протече "по-гладко и демократично", и призова планът да бъде изпълнен добросъвестно с подкрепата на ССПЗ и ООН.

Споразумението също така гарантира на Салех имунитет от съдебно преследване и му позволява да остане начело на управляващата партия. Сделката беше подписана от представители на опозицията и управляващите в присъствието на саудитския крал Абдула и пратеника на ООН за Йемен Джамал Беномар. Салех обеща, че ще сътрудничи напълно с новото правителство на Йемен, посочва БТА.

Той обаче не спомена исканията на протестиращите, призоваващи за оттеглянето му, и нарече демонстрациите "преврат", а нападението, при което беше тежко ранен, определи като "скандал".

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че Салех, който пострада при атака срещу двореца му в Сана през юни, ще замине незабавно на лечение в Ню Йорк.

Хиляди демонстранти се събраха в йеменската столица, за да протестират срещу подписаното в Рияд споразумение.

Президентът на Йемен предаде властта
netinfo