Президентът на „Интерпол“ ще бъде съден за корупция
Президентът на „Интерпол“ ще бъде съден за корупция / netinfo
Джеки Селеби, президент на „Интерпол“ и ръководител на полицията на ЮАР, ще бъде съден за корупция и възпрепятстване на правосъдието. Южноафрикански съд отхвърли спешната молба на Селеби, с която той се опита да спре повдигането на обвиненията.

Прокурори твърдят, че Селеби е получил от осъден престъпник най-малко 170 000 долара в рамките на 5 години. Президентът на „Интерпол“ обаче отхвърля обвиненията. По време на заседанието на съда в Претория днес съдия Нико Коеци каза, че молбата на Селеби не е била приета за разглеждане. „Съобразявайки се с факта, че ни е представено обвинително заключение от много страници, вземайки предвид доказателствата на ищеца става очевидно, че ако на ответника не бъдат предявени обвинения, то авторитетът на съдебната система ще бъде подкопан“, каза съдията. За момента не се знае кога ще бъде гледано делото.

През миналата година опозицията в ЮАР призоваваше Селеби да си подаде оставката или поне да бъде отстранен от изпълнение на задълженията му заради предполагаемите му връзки с престъпния свят. Но президентът на ЮАР Тамбо Мбеки, когото определят като близък приятел на Селеби, упорито се съпротивяваше на тези призиви, като се оправдаваше с факта, че докато не му бъдат предявени някакви обвинения, няма за какво изобщо да се приказва. В началото на тази седмица на основния следовател по делото на Селеби бяха предявени обвинения за корупция. В иска срещу Селеби се говори за „въобще корумпирани отношения“ между него и бизнесмена Глен Алиоти.

Последният наскоро получи условна присъда по дело за наркотици, като присъдата бе смекчена заради факта, че подсъдимият призна напълно вината си.

Селеби няма да бъде арестуван, а датата за делото ще бъде съгласувана с адвокатите му. Още през септември 2007 г. бе издадена заповед за арестуването на Селеби и за обиск в дома му, но и двете неща не се случиха във връзка с преразглеждане на случая, както се твърдеше тогава. Следствието бе проведено от елитното подразделение на специалните служби „Скорпионите“. Обвиненията срещу Джери Нел, който е основният следовател по делото, бе определено като проява на конкуренцията между „Скорпионите“ и полицията на страната.