/ iStock/Getty Images
Индонезийският президент Джоко Видодо покани украинския лидер Владимир Зеленски да присъства на срещата на върха на Г-20, която ще се проведе в Бали през ноември. Това се казва в изявление, публикувано в петък от индонезийския държавен глава, предава ТАСС.

„По време на телефонния разговор поканих президента Зеленски да присъства на срещата на върха на Г-20“, каза Видодо. „Разбираме, че дейността на Г-20 е насочена към възстановяване на световната икономика“, продължи президентът. Според него при изпълнението на тази задача е необходимо да се вземат предвид два основни проблема: първо, пандемията от коронавирус и второ, кризата в Украйна.

Видодо също така „изрази надежда за бързо прекратяване на военните действия и продължаване на мирното разрешаване на проблемите чрез преговори“. Освен това държавният глава подчерта, че „в съответствие с конституцията и принципите на външната политика на Индонезия е забранено предлагането на каквато и да е военна помощ на трета страна“.

Индонезия, като председател на Г-20, има правото да кани други държави, които не са официално членове на Г-20. Очаква се на тазгодишните събития, включително на финалната среща на върха, да присъстват Испания, Нидерландия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Сингапур, както и Камбоджа като председател на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия, Сенегал като председател на Африканския съюз , Белиз като председател на Карибската общност и Ниуе (държава, асоциирана с Нова Зеландия) като председател на Форума на тихоокеанските острови.