/ БГНЕС
Президентът на Гана Нана Адо Данква Акуфо-Адо получи почетна докторска степен от Сорбоната за ролята му в насърчаването на каузата на гражданите в различни сфери на живота, предаде ганайската агенция ГНА.

Той е петият африканец доктор хонорис кауза на Сорбоната и получава тази степен заради ангажимента си да утвърди ценностите на демокрацията в Гана, да насърчава мира в западноафриканския подрегион и да гарантира достъп до минимум образование в гимназията за всички деца на Гана. Отличието отбелязва заслугите на президента Нана Акуфо-Адо за демонстрирането на лидерство след пандемията от COVID-19, посочва агенция ГНА.

Това е четвъртата почетна докторска степен, присъдена на президента - първата е по право, връчена му през май 2016 г. от Университета Форт Хеър в Южна Африка, втората от декември 2017 г. е от Университета на Либерия, третата от през май 2021 г. е от Университета на Кейп Коуст.

В своята благодарствена реч президентът Акуфо-Адо каза, че африканските лидери са длъжни да изградят заедно със своите народи по-справедливи общества с правилно отношение към жените и децата, както и към най-уязвимите.

Той засегна въпроси от изменението на климата, равенството и справедливостта до значението на укрепването на международното сътрудничество.
Президентът Акуфо-Адо е на шестдневно работно посещение във Франция.
БТА