Президентът на Чад потвърди, че е говорил по телефона със Саркози
Президентът на Чад потвърди, че е говорил по телефона със Саркози / БГНЕС
Президентът на Чад Идрис Деби изрази желание журналистите и стюардесите от испанския самолет, които са задържани заради скандала с организацията "Убежището на Зое", да бъдат освободени, предаде Франс прес.

„Вярно е, че трябва да правим разлика между журналистите, които вършат работата си да информират и комуникират с представителите на тази неправителствена организация”, каза Деби.

Той потвърди, че е обсъдил случая с френския президент Никола Саркози в телефонен разговор. "Лично аз желая правосъдието на Чад да изясни бързо въпроса и журналистите, а също и стюардесите, да бъдат освободени. Но не мога да упражнявам натиск над правосъдието на Чад. Има си процедура", подчерта Идрис Деби.

В Чад са задържани деветима французи – шестима души от "Убежището на Зое" и трима журналисти – и седмина испанци от екипажа на самолета. Те са обвинени в отвличане на малолетни и измама.

Организацията "Убежището на Зое" твърди, че искала да спаси от смърт сирачета от Дарфур – суданската област, обхваната от гражданска война. Френското правителство и УНИЦЕФ обаче заявиха, че децата, за които става дума, не са сирачета и освен това са от Чад, а не от Дарфур.