/ Gulliver/Getty Images
Крайнодесният президент на Бразилия Жаир Болсонаро призова своите привърженици да излязат на улицата следващия уикенд, за да покажат подкрепата си за него, съобщи АФП. Призивът е в момент, в който критиците на държавния глава го обвиниха, че подобна демонстрация ще бъде антидемократична.

"Това не е движение срещу парламента или съдебната власт, а за Бразилия", заяви Болсонаро преди да се отправи към Флорида за среща с президента на САЩ Доналд Тръмп в курорта Мар-а-Лаго.

Смисълът на демонстрацията на 15 март, добави той, ще бъде да покаже, че „хората са тези, които определят посоката, която страната трябва да поеме“. Болсонаро, който безпрекословно е възприел езика и позициите на Тръмп, предизвика остри критики наскоро, след като сподели видео, в което призовава за митинг на 15 март. Във видеото бяха отправени силно критични реплики както към парламента, така и към съдебната власт.

Депутати и няколко съдии от Върховния съд на страната остро протестираха срещу изказването на президента.

Но в събота той открито повтори призива за това, което нарече „спонтанно движение“. "Ако един политик се страхува от улицата, той трябва да излезе от политиката", каза Болсонаро, бивш капитан от армията.

Но натискът върху Болсонаро нараства на фона на забавянето на икономиката на страната. Бразилският БВП нарасна едва с 1,1% през 2019 г. през първата му година на управление, което е най-ниската цифра от три години насам.