Жаир Болсонаро
Жаир Болсонаро / БГНЕС
Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро помилва по случай Коледа полицаи, обвинени в непредумишлени престъпления, съобщи вчера бразилският Държавен вестник, цитиран от Асошиейтед прес.

Президентът на Бразилия е хоспитализиран след падане

От помилването ще се възползват полицаи, излежали поне една шеста от присъдата си, както и служители на реда, действали докато не са били на служба, за да неутрализират рискове за себе си или околните.

В предизборната си платформа Болсонаро обеща да защитава полицаите и каза, че тези, които застрелват престъпници, трябва да получават медали, а не да бъдат подвеждани под съдебна отговорност. Същевременно обаче, той неколкократно посочи, че неговата администрация няма да дава амнистии. Въпреки това, по-рано този месец държавният глава обяви, че ще даде амнистия за полицаи.

Бразилският президент нарече Грета Тунберг „хлапачка“

Решението е спорно, защото извънсъдебни убийства, извършвани от бразилската полиция, често се оправдават като действия при самозащита.

Броят на полицаите, които ще се възползват от амнистията, вероятно ще е малък, защото малцина са осъдени ефективно за убийства, според Артър Триндейд - член на неправителствения Бразилски форум за сигурност.

Очаквано: Жаир Болсонаро основа нова политическа партия

Това не е въздаване на справедливост за тези полицейски служители, смята Триндейд - преподавател по социология в университета в град Бразилия. "Това е огромно политическо послание за подкрепа на полицейски групи и прекомерна употреба на сила", подчерта Триндейд.

В изявление на президентската пресслужба се казва, че указът на държавния глава въвежда промени като дава амнистия на тези, посветили живота си на защита на обществото. Освен това, Болсонаро помилва и осъдени, които са тежко болни или състоянието им е необратимо - като парализа или слепота.
БТА