/ gettyimages
„Ако се справим, вероятно ще получа Нобелова награда за икономически науки“
Хавиер Милей, президентът на Аржентина, се стреми към Нобелова награда за икономика заради радикалното преструктуриране на икономическата система на страната и смелата си програма за строги икономии.

"Заедно с моя старши съветник Демиан Рейдел пренаписваме голяма част от икономическата теория", заяви Милей по време на посещение в Прага. "Ако се справим, вероятно ще получа Нобелова награда за икономически науки заедно с Демиан", добави той.

По време на скорошната си европейска обиколка Милей получи три награди от либерални мозъчни тръстове в Германия, Испания и Чехия.

Аржентина е обхваната от тежка икономическа криза. С радикалната си програма за строги икономии Милей се опитва да съживи втората по големина икономика в Южна Америка.

Неотдавна неговото правителство съкрати хиляди работни места в публичния сектор, намали субсидиите и ликвидира социалните програми.

По време на посещението му в Берлин в неделя германският канцлер Олаф Шолц призова Милей да прилага социално приемливи политики, докато провежда радикалната си икономическа реформа в Аржентина. Подходът на Милей обаче има известен успех.
Аржентинският държавен бюджет е балансиран за първи път от много време насам, а инфлацията намаля значително.

Строгите мерки обаче се отразяват на икономиката. По данни на статистическата служба на страната ИнДек, икономическите резултати са спаднали с 5,1% през първото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година.

Почти 56% от населението на страната живее под прага на бедността, като около 18% са в крайна бедност, по данни на Католическия университет на Аржентина.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Асен Георгиев/БТА