Президентът на Афганистан прие Райс и Милибанд
Президентът на Афганистан прие Райс и Милибанд / netinfo

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс и британският външен министър Дейвид Милибанд бяха приети в Кабул от афганистанския президент Хамид Карзай. Това съобщи БТА, като цитира агенция Франс прес.

Преди това двамата висши дипломати, които пристигнаха от Лондон на необявена визита в Афганистан, посетиха военновъздушна база на НАТО в Кандахар.

Откровено казано се надявам да бъдат изпратени повече войски, както и да има повече афганистански сили, каза Райс пред пътуващите с нея репортери в самолета от Лондон. По думите й страните членки на НАТО трябва да постигнат съгласие да изпратят достатъчно военни сили за операции срещу бунтовническите групировки.

Британският външен министър Дейвид Милибанд сподели виждането й. Имаме отговорности, които сме решени да изпълним, но това важи и за афганистанските власти, заяви той.

След като пристигнаха в Кабул, Райс и Милибанд посетиха Кандахар, бивша крепост на талибаните в Южен Афганистан, за да видят на място фронтовата линия на водената от НАТО борба срещу афганистански бунтовници. Кандахар бе крепост на талибаните дори след свалянето на режима в резултат на водената от САЩ операция през 2001 година. Водени от САЩ войски изтласкаха талибаните извън града през 2006 и 2007 година, но районът е все още опасен, добавя БТА.