Президентските избори в Русия - реакции и коментари
Президентските избори в Русия - реакции и коментари / снимка: Reuters

В телефонен разговор, състоял се по инициатива на японската страна, премиерът на Япония Йошихико Нода поздрави Путин с убедителната победа на президентските избори, съобщи прес службата на руското правителство, предаде ИТАР-ТАСС. Нода бе първият лидер на страна от Г-8, който поздрави руския премиер за успеха му на президентските избори, посочва агенцията.

По-рано генералният секретар на японския кабинет Осаму Фудзимура заяви в коментар за изборите в Русия, че "в условията на променяща се стратегическа обстановка в района на Азия и Тихия океан Япония ще се стреми към отношения с Русия, които съответстват на позициите на двете страни в района и към задълбочаване на връзките във всички области".

Президентът на Китай Ху Цзинтао поздрави Владимир Путин с "успеха на изборите", съобщи китайското външно министерство, предаде Франс прес. "Президентът Ху Цзинтао изпрати поздравително послание до г-н Путин", заяви говорителят на китайското правителство Лю Въймин. "Ние смятаме, че Русия ще поддържа социалната и политическа стабилност, ще продължи икономическото си развитие и ще играе извънредно важна роля в международните дела", подчерта говорителят.

За разлика от традиционното си поведение в подобни случаи Китай този път бе сред първите страни, които реагираха на резултатите от президентските избори за Русия, посочва АФП. В последно време Пекин и Москва се сближиха в упоритата си съпротива срещу всеки опит за осъждане на сирийския режим и блокираха гласуването на резолюция на Съвета за сигурност на ООН по този въпрос.

Президентът на Венецуела Уго Чавес поздрави Владимир Путин за победата му на първия тур на руските президентски избори, пожела му най-големи успехи и изрази воля за допълнително задълбочаване на двустранните отношения, предаде Франс прес. Чавес лично поздравява президента на Руската федерация Владимир Путин, инициатора на стратегическите отношения на сътрудничество между Венецуела и Русия, свързани от здрави приятелски връзки, се казва в изявление на венецуелското външно министерство. Чавес в момента се възстановява в Куба, където бе опериран на 26 февруари за повторно развитие на рака, от който вече бе опериран през юни м.г. "Правителството пожелава най-големи успехи на президента Путин и на новото му правителство и припомня най-твърдия си ангажимент в подкрепа на задълбочаването на стратегическите отношения между двете страни", се казва в текста, в който се споменават готвени съвместни "енергийни, технологични и социални проекти".

Сирийският президент Башар Асад поздрави Владимир Путин за победата му на изборите в момент, когато Русия продължава да подкрепя Дамаск въпреки кървавите репресии срещу опозицията, отбелязва АФП. "Президентът Башар Асад изпрати поздравително писмо на премиера Владимир Путин по случай победата му на президентските избори", съобщи държавната агенция САНА. Президентът е изразил "от свое име и от името на сирийския народ най-искрените си поздравления за забележителното му избиране", се казва в текста. В писмото си Асад е пожелал на Путин "успех, а на братския руски народ - прогрес и благоденствие под негово ръководство". В днешните си издания сирийската преса също приветства победата на Путин.

Германия има намерение да сътрудничи "конструктивно и с доверие" с новоизбрания президент Владимир Путин, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той отбеляза, че "Владимир Путин бе избран с явно мнозинство от гласовете . . . Русия е и остава централен партньор за Германия и Европа . . . Затова ние искаме да продължим и да задълбочаваме партньорството си с Русия". "Германско-руското и европейско-руското сътрудничество с цел модернизиране на обществото и икономиката отговарят на двустранните интереси и сега са по-необходими от когато и да било преди", подчерта германският външен министър.

Европейският съюз ще работи с новоизбрания президент на Русия и новото руско правителство за необходимата модернизация на страната - икономическа и политическа. Това заяви Мая Кочиянчич, зам.-говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Картин Аштън. Вярваме, че руският президент може да осъществи тези необходими промени в открит диалог с гражданите и гражданското общество, добави тя. В отговор на въпрос защо председателят на Европейската комисия Жозе Барозу не е поздравил до този момент Владимир Путин, който спечели на първи тур президентските избори, говорителят на ЕК Пиа Хансен посочи, че всяко нещо ще бъде направено с времето си.

Русия е стратегически парньор и съсед, следихме предизборния процес и обществения дебат, включително за изборите за Дума, уточни Кочиянчич. Тя отбеляза, че докладите на наблюдателите на изборите от ОССЕ и от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа отбелязват недостатъци, които трябва да бъдат преодолени. По нейните думи руското законодателство вече е било променено, за да посрещне тези предизвикателства, но промените ще се наблюдават едва при следващите избори. Общо взето, споделяме оценките на наблюдателите, заяви тя.

Резултатите от президентските избори в Русия, макар засега неокончателни, показват приемственост на властта в Москва и се надявам това да се отрази на политиката и продължението на диалога и сътрудничеството. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Той отбеляза, че при изборите са отчетени недостатъци, отразени в докладите на екипите на ОССЕ и на Съвета на Европа. Надявам се да стигнем до напредък по въпроса за противоракетната отбрана, това е в общ интерес, допълни той. Попитан дали на срещата на върха на НАТО в Чикаго през май ще има среща с руските партньори, Расмусен отговори, че разговорите с руската страна може и да не се състоят, ако дотогава няма напредък по въпроса с противоракетния щит. Чикагската среща няма да бъде последната възможност по този въпрос, коментира Расмусен.

Сред посочените недостатъци на руските избори са неравен достъп на кандидатите до електронните медии, както и административни затруднения, свързани с изборния процес.

Франция взе под внимание резултатите от руските президентски избори, сочещи ясна победа за Владимир Путин, и проучва предварителния доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщи френското външно министерство, цитирано от Франс прес. Президентът на републиката Никола Саркози и външният министър Ален Жупе ще се произнесат по тези избори в близките часове, уточни говорителят на министерството Бернар Валеро. Тази първа резервирана реакция на Франция към руските президентски избори съвпада с изразената малко по-рано реакция на ЕС, който също заяви, че взема под внимание изборните резултати. Говорителка на Европейската комисия все пак посочи, че комисията насърчава Русия "да поправи пропуските" на изборния процес.

Резултатите от спечелените от Владимир Путин президентски избори в Русия са категорични въпреки някои посочени от ОССЕ проблеми, заяви говорител на британския премиер Дейвид Камерън, цитиран от Франс прес. В предварителния доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа "ясно са посочени някои проблеми, но е очевидно, че тези избори завършиха с категорични резултати", заяви говорителят на Камерън на пресконференция. "Дори и събраните от неправителствени организации данни дават на Путин повече от нужните за победа на първия тур 50 процента", отбеляза той. На въпрос дали премиерът ще се обади на Владимир Путин говорителят отвърна, че това вероятно ще стане по-късно днес. "Лондон иска да има конструктивни отношения с Русия", подчерта той.

Лидерът на Комунистическата партия на Руската федерация Генадий Зюганов, който бе кандидат за президент на състоялите се в неделя избори и е заел по предварителни данни второ място, отново обяви, че няма за какво да поздравява Владимир Путин и своите сънародници. "Смятам, че няма смисъл да се поздравява екипът на Путин или руският народ с такива избори, защото в крайна сметка губят всички", подчерта лидерът на руските комунисти на пресконференция, предаде ИТАР-ТАСС. Според него "изборният ажиотаж скоро ще отмине, пяната ще се слегне, ще спрат безкрайните поздравления и алилуйства". След това ще трябва да се работи, продължи Зюганов. "За съжаление Путин и хората около него не предложиха нов дневен ред или решение на най-неотложните проблеми." Лидерът на КПРФ отново изтъкна, че смята изборите за нечестни и че няма намерение да се отказва от диалог с когото и да било. "Има два начина за решаване на проблеми - с паве от едната страна и с винтовка от другата - или с диалог. Аз предпочитам диалога", изтъкна лидерът на руските комунисти.

Наблюдателите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, които следиха хода на президентските избори в Русия, изтъкнаха използването на административни ресурси по време на кампанията и гласуването, предаде РИА "Новости". "Можем да кажем, че на тези избори нямаше достатъчно законно съревнование, тъй като бяха използвани административни ресурси за оказване на влияние", подчерта на пресконференция в Москва наблюдателят от ПАСЕ Тини Кокс.

Сходна е и оценката на президентските избори в Русия, съдържаща се в доклада на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предадоха световните агенции.

Президентските избори очевидно бяха нагласени в полза на премиера Владимир Путин, се казва в доклада на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, предадоха световните агенции. "Макар че кандидатите водеха предизборната си кампания без пречки, условията бяха очевидно нагласени в полза на един от кандидатите - настоящия премиер Владимир Путин. Нямаше реална надпревара, а злоупотребата с правителствени ресурси гарантира, че в нито един момент да няма съмнение кой ще е победителят", се казва в изявление на ръководителя на наблюдателската мисия Тонино Пикула. "Изборният процес се изроди при преброяването на гласовете, което бе оценено отрицателно в почти една трета от наблюдаваните избирателни секции", се казва още в доклада на наблюдателите, които също така призовават за щателно разследване на сигналите на опозицията за изборни измами.

Наблюдателите от ОНД смятат, че вчерашните избори за президент на Руската федерация са "прозрачни, произведени в условията на открита конкурентност и гласност и отговарят на демократичните норми". Това заяви в информационния център на руската ЦИК ръководителят на мисията Науриз Айдаров, заместник-председател на изпълкома на ОНД, предаде ИТАР-ТАСС. "Мисията констатира, че изборите са минали изцяло според законодателството на Руската федерация", отбеляза той.

Мисията включваше 282-ма наблюдатели от всички държави членки на ОНД, които представляваха Междупарламентарната асамблея на общността, Парламентарното събрание на съюзната държава между Русия и Беларус и изпълкома на ОНД. "В 1500-те секции, които посетихме, не е регистриран нито един факт, който да поставя под съмнение резултатите от гласуването", констатира Айдаров. Той обаче посочи конкретни нарушения по време на агитационната кампания, например повреждане на плакати и билбордове. "Някои кандидати не се държаха напълно коректно в дебатите по телевизията", добави ръководителят на наблюдателите от ОНД.

Русия изцяло спази принципите на честните и открити избори, съобщи групата на независимите наблюдатели в официално съобщение, разпространено на брифинг в Москва и цитирано от ИТАР-ТАСС. "Ние стигаме до извода, че принципите на откритост, гласност и честност и съответствие с международните норми бяха изцяло спазени", се казва в съобщението. "В посетените от нас изборни секции не бяха забелязани нарушения. Има забележки, които са от частен характер", изтъкват независимите наблюдатели.

"Обработените анкетни листове на независимите наблюдатели показват, че има единични забележки. Само в една избирателна секция наблюдателите бяха принудени да напуснат", заяви представителят на групата за международен мониторинг Клайдън Престън. "В един процент от секциите имаше проблеми с уеб камерите, в три процента от секциите нямаше предвидени специални условия за инвалиди и само в една секция при отварянето на избирателните урни продължаваше и работата по избирателните списъци. Деветдесет на сто от представителите на групата за международен мониторинг оцениха като "добър" хода на изборите за президент на Руската федерация. И само 10 на сто поставиха оценка "удовлетворителен". Лоши оценки, както виждате, няма", изтъкна Престън. (БТА)