Президентите на Русия и Китай са за мирно уреждане на иранския проблем
Президентите на Русия и Китай са за мирно уреждане на иранския проблем / снимка: BGNES

Президентите на Русия Владимир Путин и на Китай Ху Цзинтао призоваха Иран да изпълни резолюциите на ООН за ядрената му програма, предаде Асошиейтед прес.

В съвместно изявление Путин и Ху посочиха, че техните страни са готови да помогнат за намиране на "обхватно, дългосрочно и взаимно приемливо решение на иранския ядрен проблем".

Двамата държавни глави отново подчертаха, че все по-напрегнатият спор по ядрената програма на Техеран трябва да се реши единствено с мирни средства.

Русия и Китай са две от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и имат право на вето върху резолюциите му, припомня АП.

Двете страни подписаха декларация за развитие на двустранното сътрудничество в различни области, предаде ИТАР-ТАСС.

Русия и Китай ще задълбочават отношенията на партньорство и стратегическо взаимодействие, се казва в декларацията. На тази основа те ще развиват сътрудничеството в политическата област с постоянно задълбочаване на взаимното доверие. Ръководейки се от принципа на взаимната изгода, те ще разширяват също сътрудничеството в икономическата сфера, в научно-техническата и хуманитарната област и ще координират усилията си по въпросите на сигурността, се добавя в документа.

Русия и Китай подкрепят по-активни международни усилия за нормализиране на ситуацията в Ирак, за съхраняване на неговото единство и териториална цялост, се казва още в декларацията на двамата президенти.

Владимир Путин и Ху Цзинтао заявяват, че справедливото решаване на израелско-арабския конфликт е обща стратегическа цел на международната общност и може да бъде постигнато единствено по пътя на преговорите въз основа на признатите международни документи.

Русия и Китай ще приложат максимални усилия за решаване на ядрения проблем със Северна Корея по дипломатически път и потвърждават позицията си за безядрен статут на Корейския полуостров, се казва в декларацията на двамата президенти.

Русия и Китай изразяват загриженост от заплахата на наркотрафика от Афганистан. Затова те ще работят в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество за "пояс на антинаркотична сигурност" около Афганистан.

Двете държави потвърдиха и готовността си да се борят с терористичната заплаха, в това число и в информационната сфера.