Президентите на Полша и САЩ обсъждат плановете за ПРО
Президентите на Полша и САЩ обсъждат плановете за ПРО / netinfo

Полският президент Лех Качински ще обсъди с президента на САЩ Джордж Буш плановете на Вашингтон за противоракетен щит в Европа на среща в Белия дом, предаде ДПА.

Очаква се срещата да насърчи преговорите за разполагане на десет ракети прехващачи в Полша, които започнаха на 8 юни.

"Няма да обявим окончателно споразумение във Вашингтон, тъй като президентът Качински иска да направи това у дома. След срещата обаче ще сме много по-близо до споразумение", каза запазил анонимност висш полски представител, цитиран от Ройтерс.

ДПА се позовава на главния преговарящ на Полша по проекта за ПРО, според когото решение за разполагане на ракетите вероятно ще бъде взето през есента.

Във Вашингтон Качински, който снощи потегли за тридневно посещение в САЩ, ще постави въпроса за подобряване на гаранциите за сигурност на Полша, ако тя се съгласи да приеме спорните ракети прехващачи.

Очаква се двамата президенти да обсъдят също полското участие във многонационалните военни мисии в Ирак и Афганистан.

Неотдавна полският министър на отбраната Александер Шчигло каза, че тази есен Варшава ще реши дали да изпрати десети контингент в Ирак. Последните социологически проучвания сочат, че мнозинството поляци са против разполагане на елементи от ПРО в страната им и против изпращането на още полски войници в Ирак.

Във вторник Качински ще посети военна база в Калифорния, където има подобна ракетна установка, каквато САЩ планират да изградят в Полша.

В Калифорния Качински ще връчи на най-високото полско отличие - Ордена на Белия орел, на Нанси Рейгън, вдовицата на бившия президент Роналд Рейгън, като признание за неговата роля в падането на комунизма в Европа.

Очаква се също полският държавен глава да лобира пред конгресмените във Вашингтон да премахнат визите за полските граждани, пътуващи за САЩ.