Президентите на Франция и Полша посетиха пострадалите при катастрофата
Президентите на Франция и Полша посетиха пострадалите при катастрофата / netinfo

Френският президент Никола Саркози посрещна на летището в Гренобъл полския си колега Лех Качински, съобщи ИТАР-ТАСС. По-късно двамата посетиха болницата, където са настанени 14 тежко ранени поляци, пострадали при станалата вчера тежка катастрофа с полски автобус.

При катастрофата загинаха 27 души. Пътниците, на възраст от 40 до 70 години, се връщали от поклонение в светите места във Фатима в Португалия.

Автобусът падна от мост над река Романш в участък от пътя, разположен на 30 километра на юг от Гренобъл.

По предварителни данни причина за катастрофата е високата скорост и неизправни спирачки. Френският министър-председател Франсоа Фийон, който също пристигна на мястото на трагедията, заявил пред журналисти, че автобусът въобще не е трябвало да пътува по този маршрут. Опасният участък е забранен за движение на автомобили без специално разрешение, което е обозначено с множество пътни знаци.

По пътя, на който станала катастрофата, се допускат само камиони и автобуси с тройна спирачна система, която позволява да се избегне прегряване на спирачките. На същото място през 1973 г. загинаха 44 пътници в белгийски автобус.

Прокурорът на Гренобъл заявил, че засега е рано да се отправят обвинения за нарушения на правилника за движение.