Президент на бедна страна пазарува в луксозни магазини
Президент на бедна страна пазарува в луксозни магазини / снимка: Reuters

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе, чиято страна страда от тежки продоволствени проблеми в последните години, си напазарувал от луксозни магазини за облекло и обувки в Хонгонг, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес.

Екип от полицаи, натоварени със сигурността на ВИП-персони, ескортирал 80-годишния президент в луксозните магазини, уточняват медиите.

Една от дъщерите на Мугабе, Бона, учи счетоводство в университета в Хонконг, а президентът притежава къща в един от кварталите на града, уточнява в. "Сънди морнинг".

Мугабе беше в Китай на 11 август, за да посети Световното изложение ЕКСПО 2010 в Шанхай и благодари на Пекин за неизменната му помощ. Той призова Китай да му помогне да възстанови икономиката на страната си.

Пекин не подкрепя международните санкции срещу Зимбабве, отбелязва АФП.

Зимбабве е обект на санкции от Европейския съюз от 2002 година заради нарушаване на правата на човека и основните свободи от режима на Мугабе, който е на власт от обявяването на независимостта през 1980 година, допълва БТА.

Според последния доклад на ООН близо 1,7 зимбабвийци се нуждаят от около 133 000 тона хранителни помощи заради прекалено високите цени на хранителните стоки в страната.