През 2008 г. преразглеждат Протокола от Киото
През 2008 г. преразглеждат Протокола от Киото / netinfo

Международната общност реши да започне през 2008 г. процеса на преразглеждане на Протокола от Киото за борба с парниковия ефект с цел да дефинира бъдещите си ангажименти, предаде Франс прес.

Решението бе взето от 168-те държави, подписали документа, събрани на конференция в Найроби.

"Преразглеждането ще се основава на най-добрите научни оценки и информации, по-специално на Четвъртия доклад на Експертната междуправителствена група за климатичните промени", който ще бъде публикуван през февруари 2007 г., се казва в резолюция, приета от участниците в конференцията, завършила снощи.

Първият период на ангажиментите на страните, подписали Протокола от Киото, изтича през 2012 г. Конференцията в Найроби имаше за цел да определи рамката на следващите преговори.

Обхватът и съдържанието на преразглеждането ще се обсъдят на среща през декември 2007 г. Страните участнички могат да внасят предложения от 17 август 2007 г.

"Въз основа на това преразглеждане на Протокола ще бъдат взети политическите решения за бъдещите ангажименти. Те обаче няма непременно да се съобразят с изводите от преразглеждането", обясни западен преговарящ.