Преврат в Нигер, държат президента в казарма
Преврат в Нигер, държат президента в казарма / снимка: БГНЕС, архив

Президентът на Нигер Мамаду Танджа, който стана жертва на държавен преврат, е държан в казарма извън столицата Ниамей, заяви пожелал анонимност официален източник, цитиран от АФП. Президентът е в казармата на гарнизона в Тондибиа, на около 20 км от Ниамей. Няколко министри от правителството пък са държани в сградата на Висшия съвет за комуникациите недалеч от президентския дворец.

Според местни военни източници водачът на преврата е майор Адаму Харуна. Войници щурмували президентския дворец и отвлекли президента по време на заседание на правителството, съобщава БТА.

Катарската сателитна телевизия Ал Джазира съобщи за убити и ранени. Според френски източници, цитирани от ИТАР-ТАСС, четирима войници загинали, когато ракета поразила бронетранспортьор.

Заради започналия в Нигер преврат 19 белгийски полицаи и неизвестен брой техни български колеги са блокирани в хотел в нигерската столица Ниамей, съобщи белгийската агенция Белга.

През последните месеци в Нигер растеше политическото напрежение заради удължаването на мандата на Танджа, което предизвика критики и международни санкции. През август президентът на Нигер организира референдум, с който на практика си осигури пожизнено оставане на поста. Въпреки политическите вълнения и спорадичните бунтове на туарегите, африканската държава в южната част на пустинята Сахара привлече милиарди долари инвестиции от големи международни компании, които се опитват да сложат ръка на големите природни богатства на страната, които включват залежи на уран.

Нигерското държавно радио "Гласът на Сахел" прекъсна редовната си програма и започна да излъчва военна музика. При военните преврати в страната през 1974 г., 1996 г. и 1999 г. държавното радио излъчваше военна музика преди превратаджиите да направят обръщение по радиото, припомня АФП.