Преустановиха екзекуциите в два US щата
Преустановиха екзекуциите в два US щата / netinfo

Два американски щата - Флорида и Калифорния, преустановиха изпълнението на смъртни присъди по различни причини, предадоха световните агенции.

Губернаторът на Флорида Джеб Буш наложи мораториум над екзекуциите, след като бе установено, че смъртта на Анхел Диас е настъпила два пъти по-бавно от нормалното - едва на 34-ата минута, заради човешка грешка. При поставянето на смъртоносната инжекция са били пробити две вени, което е позволило на химикалите да изтекат.

Джеб Буш, който е брат на президента Джордж Буш, нареди екзекуциите да бъдат преустановени, докато назначена от него комисия проучи употребата на смъртоносните инжекции.

55-годишният Диас е бил осъден на смърт преди 27 години заради убийството на мениджър на бар в Маями. Върховният съд отхвърли жалбата му, която бе основана именно на жестокостта на този метод на екзекуция.

Съдия Джеръми Фогъл наложи мораториум над изпълнението на смъртните присъди в Калифорния. Той се аргументира, че използваният в момента в щата метод на умъртвяване на осъдените чрез смъртоносна инжекция нарушава конституционната забрана на жестоки и необичайни наказания.

Смъртоносната инжекция е предпочитаният начин на изпълнение на смъртните присъди в 37 американски щата. Миналия месец съдия обяви, че използването на този метод в Мисури е противоконституционно.