Преустановено е експулсирането на българи и румънци от Италия
Преустановено е експулсирането на българи и румънци от Италия / netinfo

Процедурите за експулсиране от Италия на румънци и българи са преустановени, съобщи в. "Кориере дела сера". Решението е взето от италианските министри на външните работи Джулиано Амато и на социалната солидарност Паоло Фереро.

Процедурите за експулсиране продължават да действат само за онези българи и румънци, които са нарушили обществения ред, или представляват опасност за сигурността и общественото здраве, уточнява италианското издание.

В коментар по темата разширяване на ЕС "Кориере дела сера" припомня, че в Италия само от Румъния се очаква да дойдат 40 хиляди имигранти. Румънски имигрантски лагери вече има в много италиански градове, като само в Милано те са трийсет.

Вестникът припомня, че хигиенните условия в тези лагери са много лоши. Авторът на статията Серджо Арари призовава италианските власти да се замислят върху този въпрос и върху подобряването на условията на живот в Италия на имигрантите от двете нови членки на ЕС. Имигрантите от тези страни идват в Италия напълно здрави, без да са носители на заразни болести.

Близостта, в която са принудени да живеят в имигрантските лагери в Италия и суровите хигиенни условия стават причина те да се разболеят от такива заразни и лесно преносими болести като туберкулоза, хепатит или краста. Така тези имигранти се превръщат и в потенциални източници на зараза за италианците, предупреждава авторът на статията.