Престрелка между Северна и Южна Корея
Престрелка между Северна и Южна Корея / cнимка: Reuters

Северна и Южна Корея влязоха днес в артилерийска престрелка  в района на морската си граница в Жълто море, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки южнокорейски източници. 

КНДР е изстреляла до 30 артилерийски снаряда в морето, близо до линията, която очертава граница между двете корейски държави. Снарядите са избухнали на около 2,5 км северно от Северната разграничителна линия, вътре в зоната, която Пхенян вчера обяви за затворена за мореплаване, каза представител на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на Република Корея, съобщава БТА.

В отговор южнокорейските ВМС веднага са произвели до 100 предупредителни изстрела от автоматични многостволови оръдия тип "Вулкан". Няма пострадали, не са нанесени и щети, тъй като и двете страни са стреляли във въздуха, а в района в момента не е имало риболовни кораби.

Южнокорейските военни заявиха, че са готови да отвърнат на всяка нова провокации на Севера, ако се стигне до нарушаване на морската граница. Въоръжените сили на Южна Корея са поставени в пълна бойна готовност.  Заради инцидента в Сеул бе свикано извънредно заседание на силовите министерства и служби.

Малко след това Северна Корея заяви, че е стреляла и ще продължи в бъдеще да изстрелва артилерийски снаряди от западното си крайбрежие в рамките на редовни военни учения, предадоха АП и АФП, цитирайки агенция КЦТА. Западната морска граница между двете Корея е район на постоянно напрежение.