/ Стоп кадър президентство на Чечения
Синът на Рамзан Кадиров вече е получил шест ордена, званието "Герой на Чечения" и "отговорна длъжност" в бащините служби за сигурност
15-годишният Адам Кадиров за месец и половина получи множество награди от съседните на Чечения републики, както и длъжността началник на отдела по сигурността на чеченския лидер, т.е. на баща си Рамзан Кадиров. Всичко това стана, след като в интернет излезе видео, в което Адам Кадиров нанася побой на намиращия се в арест в Грозни Никита Журавел - 19-годишен жител на Волгоград, преследван от чеченските власти за акция по изгарянето на Корана.

19-годишният Журавел бе задържан от полицията в родния си град в Русия, след което бе предаден на чеченските колеги.

15-годишният син на Рамзан Кадиров стана шеф на охраната му



Защо на сина на Кадиров се обръща внимание точно сега

Побоят над Журавел и появата на видеото в интернет съвпадат с общата логика за представяне на наследника, смята политологът Николай Петров, съобщи Дойче Веле. Той припомня, че видеото е било публикувано на 25-и септември, а на следващия ден Рамзан Кадиров е бил на приема на руския президент.

"Това изглежда така, като че ли Кадиров посочва наследника си и своевременно го представя на Путин, след което получава някакви знаци за приемането на Адам като наследник от ислямските републики", казва Петров. Експертът обаче не изключва вероятността Кадиров да подражава на Пригожин - да създава илюзия за "двойно дъно": когато докрая не е съвсем ясно какво му е разрешено и откъде започва неговото своеволие.

Русия в шок: Рамзан Кадиров разпространи видео, на което синът му бие мъж

Имайки предвид, че Адам Кадиров е на 15 години, не може да се смята, че той е най-добрият наследник на баща си, смята журналистът Григорий Шведев. "Събитията в момента са изключително непредсказаеми - за два-три месеца може да се промени всичко, а той има още три години, докато стане пълнолетен."

Според Шведев, големият брой награди и огромното внимание, което се оказва на Адам противно на чеченската традиция децата да не бъдат хвалени, говори повече за психологическата травма на Рамзан Кадиров - той се опитва да коменсира това, което не е получил от баща си. Затова периодически ще се появяват новини за наградите на децата му, които нямат непременно дълбоко политическо значение, убеден е Шведев.

Кадиров си готви наследник?

Ибрахим Янгулбаев, който е син на бивш съдия от Върховния съд на Чечения, си спомня, че за Адам Кадиров се е заговорило за първи път след неговото участие на деветгодишна възраст в турнир по борба в Грозни, където го обявили за победител, макар да било "точно обратното".

Адам получава повече внимание и лесни победи от другите деца на Кадиров, отбелязва Янгулбаев. "Наследниците се подготвят отрано и постепенно. Вижте профилите на Адам в социалните мрежи - вижте как го ухажват там."

По думите на Янгулбаев, в централния офис на една от най-големите строителни компании в Грозни, за която се смята, че изцяло е под контрола на семейството на Кадиров, на стената виси снимка на Адам - това може да се види в Инстаграм. "Даже в Чечения е трудно да си представим, че бизнесмен ще закачи на стената снимката на чуждо дете", изтъква Янгулбаев. Той предполага, че тези атрибути са "наследство за бъдещия приемник".



Когото и да готви за свой наследник Кадиров обаче, неговият план няма особена перспектива, смята Николай Петров.

"Всичко зависи от това кой ще е в Кремъл: на 15-годишния младеж днес му е лесно да се възприема като престолонаследник с неговия жив, безжалостен и силен баща. Но е трудно да си представим, че той ще има достатъчно воля, сила и собствени ресурси да удържи властта."
 
Deutsche Welle