/ iStock/Getty Images
Препоръката на правителството на САЩ американците да преосмислят плановете си за пътуване до Италия заради разпространението на новия коронавирус е "последният удар" за туристическия сектор на европейската страна. Това заяви днес президентът на италианската Федерация на хотелиерите (Федералберги) Бернабо Бока, цитиран от АП.

Снощи американските власти отправиха предупреждение от трета степен за цяла Италия, обявявайки, че Центровете за контрол и превенция на заболяванията съветват "да се избягват несъществените пътувания".

Коронавирусът в Италия спря снимки на филм с Дуейн Джонсън

Други големи страни издадоха предупреждения само за определени райони в Северна Италия, където са регистриран и най-много случаи на коронавирус. Към момента Италия е потвърдила близо 900 случая - най-много извън Азия. От заразените починаха 21 души, припомня АП.

Всяка година Италия се посещава от над 5,6 милиона американци - най-голямата национална група след германците, сочи най-новата статистика. Американците са 9% от чуждестранните туристи в страната и са сред най-харчещите със средно по 140 евро на ден или общо 5 милиарда евро годишно, според данни на хотелиерската федерация.

"През последните дни вече отчетохме забавяне на темпа на пристигане на американци в Италия", посочва в съобщение Бернабо Бока.

"Сега дойде и последният удар", допълва той.
БТА