Преминаване на червен семафор предизвикало влаковата катастрофа в Белгия
Преминаване на червен семафор предизвикало влаковата катастрофа в Белгия / cнимка: Reuters

Единият от двата влака, които се сблъскаха вчера на гарата на белгийския град Хале, е преминал на червен семафор, заключиха следователите по катастрофата, при която загинаха най-малко 18 души, съобщи ДПА. Вчера се появиха предположения, че причината за челния сблъсък може да е неспазване на светлинен сигнал, но едва днес следователите потвърдиха хипотезата. Не е ясно обаче кой влак е навлязъл в забранен коловоз.

Специалисти откриха в добро състояние черните кутии на двете машини. Те съдържат данни за скоростта, с която са се движили композициите във всеки един момент, както и за светлинните сигнали, през които са преминали. За да се извлече цялата нужна информация обаче вероятно ще бъдат необходими седмици.

Белгийската национална железопътна компания Ес Ен Си Би прехвърли на Европейския съюз част от отговорността за катастрофата, предаде ИТАР-ТАСС. Според нея ЕС първоначално приел една европейска норма за инсталиране на система за автоматично спиране на влаковете в екстремни ситуации, а впоследствие предпочел друга норма, което забавило въвеждането на аварийната система, съобщава БТА. Европейската комисия обаче отхвърли напълно това обвинение, предаде АФП.

18 души загинаха, а 150 бяха ранени при катастрофа на два пътнически влака край белгийския град Хале, на 15 км югозападно от Брюксел. Двата влака се сблъскаха челно малко преди 8.30 ч. вчера на изхода на гарата в Хале в посока към белгийската столица. Единият от влаковете пътувал от Льовен за Брен-льо-Конт, а другият - от Киеврен за Лиеж. В двата влака са пътували около 300 души.

По-рано днес пък машинисти от белгийската железопътна компания Ес Ен Се Бе започнаха спонтанна стачка, предизвикана до голяма степен от трагичния инцидент.