Премиерът: Трябва по-активна работа на български и китайски митници
Премиерът: Трябва по-активна работа на български и китайски митници / netinfo

Необходимо е много по-активно сътрудничество между митниците на България и Китай, за да се избегне контрабандният внос на стоки у нас. Това коментира пред журналисти премиерът Сергей Станишев по време на официалната си визита в Китайската народна република.

Българският министър-председател посочи разминаването в изнесените данни от китайска и българска страна за стокообмена между двете държави, което е показател, че изнесените от Китай стоки за България са на много по-голяма стойност, отколкото декларираният внос у нас, защото България отчита около 800 млн. долара стокообмен за първите 8 месеца между двете страни, а китайската статистика над 1 200 000 долара, което според премиера показва нуждата от по-добро сътрудничество между митническите служби на двете страни, за да се избегне контрабандният внос на китайски стоки у нас.

Премиерът Станишев изнесе лекция в университета за международни отношения в Пекин. След срещата му в общокитайското събрание на народните представители българската делегация отпътува за Шанхай, където ще бъде открит бизнес форум и ще има разговори с Шанхайската търговска камара и Шанхайския инвестиционен борд.

18-милионният град Шанхай дава 13% от финансовите постъпления в страната. Повече от половината от 100-те най-големи компании в света имат свои представителства там.