Премиерът на Тунис: Арабската пролет ще продължи
Премиерът на Тунис: Арабската пролет ще продължи / снимка: Reuters, архив

Арабската пролет все още е в ранния етап на развитието си и има надежда, че ще продължи и ще се разгърне, каза на форум на ЕС във Варшава временният премиер на Тунис Беджи Каид Есебси, предаде ДПА.

"Тунис може да служи за пример за другите страни", каза Есебси. Надявам се, че през следващите 12 месеца нашата Арабска пролет ще се развива. Ние сме едва в началото на този процес, още не сме приключили", заяви премиерът на страната, от която започнаха събитията в арабския свят. Есебси изтъкна, че в Тунис е била извършена революция, която, за разлика от други неуспешни исторически промени, е "поела в нова посока към демокрацията".

Тази година двудневният форум "Европейски дни на развитието" бе посветен на Арабската пролет, предава БТА. На него известната иранска правозащитничка Ширин Ебади, носителка на Нобелова награда за мир, призова ЕС да не сътрудничи и да не търгува с диктатори и с режими като иранския, при които се нарушават правата на човека.

Като примери за такава "позорна" по думите й търговия тя посочи факта, че Иран използва сателитна технология на френската компания Ютелсат и технология за програмиране на шведската фирма Ериксон. Тези технологии помагат да режима да засилва цензурата и да преследва опозицията.

Във форума участваха около 500 души, сред които председателят на Преходния национален съвет на Либия Мустафа Абдул Джалил и председателят на ЕК Жозе Барозу.