Премиерът на Шотландия отправи „ледено” предизвикателство към британския премиер
Премиерът на Шотландия отправи „ледено” предизвикателство към британския премиер / снимка: БГНЕС, архив

Премиерът на Шотландия Алекс Салмънд призова британския премиер Дейвид Камерън да се включи в предизвикателството на кофата с леденостудена вода, предаде ИТАР-ТАСС.

Целта на предизвикателството е събиране на дарения за благотворителна организация - асоциацията Ей Ел Си, която полага усилия в борбата с болестта на Шарко, известна още като болестта на Лу Гериг - невродегенеративно заболяване. В него вече се включиха редица знаменитости, като Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, Джордж Буш-младши и др.

Салмънд лично се остави да го залеят с кофа ледена вода в неделя. Според регламента на предизвикателството той трябваше да определи кой да бъде следващият участник в инициативата и той се спря на Камерън.

Самият Салмънд беше „номиниран” за заливане с кофа с ледена вода от Алистър Дарлинг, бивш британски министър на финансите.

Салмънд и Дарлинг днес са политически опоненти. Първият води кампания за независимост на Шотландия в навечерието на референдума за независимост, на който ще гласуват шотландците в средата на септември. Дарлинг пък води кампания за оставането на Шотландия в пределите на Обединеното кралство.

Двамата по-рано този месец участваха в първи телевизионен дебат по въпроса за шотландската независимост. Тази вечер Салмънд и Дарлинг участват във втори телевизионен дебат.

Източник: БТА