Премиерът на Каталония започва кампания за независимост
Премиерът на Каталония започва кампания за независимост / снимка: Reuters

Премиерът на автономната испанска област Каталония Артур Мас заяви, че започва кампания за "преход" към независимост, предаде ДПА.

Той се зарече да създаде "държавни структури" в най-богатата област на Испания със 7,5-милионно население. Мас направи изявлението си след голям сепаратистки митинг вчера в Барселона, на който се събраха около два милиона души.

"За да запази идентичността си и да напредва, един народ със свой език и култура просто трябва да има своя държава", каза Мас. По думите му първата стъпка е Каталония да се сдобие с пълно фискално самоуправление.

Автономната област вече си е издействала политическа власт, която й позволява да създаде своя полиция и активно да прокарва каталанския език покрай испанския. Икономическата криза в Испания разпалва сепаратистките настроения в региона, в който мнозина приписват бюджетните си проблеми на принудата част от приходите на Каталония от данъци да се прехвърлят в централния държавен бюджет, отбелязва БТА.

Засилването на сепаратизма в Каталония безпокои испанското правителство на премиера Мариано Рахой, което не иска да засилва правомощията на 17-те автономни области. Алисия Санчес-Камачо, лидер на каталонския клон на Народната партия на Рахой, предупреди, че премиерът Артур Мас започва опасен процес, който може да раздели каталонците, предаде ДПА.