/ БГНЕС
През изминалите 24 часа са били регистрирани близо 20 хиляди заразени
Премиерът на Испания Педро Санчес заяви, че трябва да се направи повече в борбата срещу коронавируса. Той не спомена за въвеждане на нови ограничения, а само призова хората да действат отговорно, предаде Ройтерс.

Европа затяга мерките срещу COVID-19, за да овладее втората вълна

След като тази седмица случаите на коронавирус в Испания надхвърлиха един милион - най-много в Западна Европа - правителството призна, че епидемичната ситуация е излязла от контрол.

Управляващите социалисти обаче нямат необходимото мнозинство в парламента, за да наложат по-строги мерки и да надделеят над властите в някои области, които водят самостоятелна здравна политика.

"Ако не следваме предпазните марки, подлагаме на риск живота на хората, които обичаме най-много", предупреди испанският премиер в телевизионно обръщение. По думите му, няма друго решение освен "ограничаване на мобилността и социалните контакти".

По-рано днес властите в област Кастилия и Леон приканиха централното правителство да въведе незабавно нощен полицейски час в цялата страна. По-голямата част от останалите испански региони също се обявяват за налагане на такава мярка, но влиятелните области Мадрид и Страната на баските са против.

Испания и Франция достигнаха 1 млн. заразени с COVID-19 (ВИДЕО)

Всяка автономна област има правото да избира какво да прави, но не и да налага полицейски час без решение на национално ниво, отбелязва Ройтерс. Вчера в Испания бе съобщено за рекордните за едно денонощие 20 986 нови случая на коронавирус.

През изминалите 24 часа са били регистрирани близо 20 хиляди заразени. С тях общият брой на потвърдените случаи в страната достигна 1 046 132.

Санчес обаче каза, че тъй като не всички случаи в Испания са станали известни, вероятно действителният им брой е над три милиона. 34 752 човека са починали в страната от усложнения заради заболяването Ковид-19, причинявано от новия коронавирус. Броят на смъртните случаи се е увеличил от вчера с 231.
БТА