Прекратяват издирването на Стив Фосет
Прекратяват издирването на Стив Фосет / netinfo

Властите на американския щат Невада, където преди две седмици изчезна по време на полет милионерът и любител на силните усещания Стив Фосет, постепенно прекратяват издирването му, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

В операцията по издирването на Фосет миналата седмица участваха над 20 самолета, докато вчера те бяха само два. Говорител на щатския департамент по обществена сигурност заявил, че спасителни екипи продължават да са готови да продължат издирването по суша, а Националната гвардия може да предостави хеликоптери. Щатски и федерални представители отново ще обсъдят утре окончателното прекратяване на търсенето.

За издирването на Фосет правителствени организации похарчиха 600 хиляди долара за две седмици. В активната фаза на операцията участваха 650 души и 20 самолета, и беше изследвана територия с площ около 50 хиляди кв. км.

Едномоторният самолет на Фосет изчезна на 3 септември, след като милионерът излетя от частно летище в Невада, без да остави план на полета.

63-годишният калифорниец е първият човек, обиколил сам света с балон - през 2002 г., и със самолет през 2005 г. През 2004 г. той обикаля света и с яхта, а две години по-късно - с малък самолет без да спира, като измина общо 42 000 километра.

Фосет е поставил общо 116 световни рекорда в областта на авиацията и пътешествията - с балони, самолети, планери, дирижабли и платноходки. Изкачил е 400 върхове, сред които Матерхорн в Швейцария и Килиманджаро в Танзания. Правил е два неуспешни опита за покоряване на Еверест. Фосет е преплувал Ламанша за 22 часа и е прекосил Аляска с кучешки впряг. Участвал е два пъти в автомобилното състезание "24-те часа на Льо Ман".