Прекратяването на огъня в Ивицата Газа влезе в сила
Прекратяването на огъня в Ивицата Газа влезе в сила / снимка: БГНЕС

Едностранното прекратяване на огъня в Ивицата Газа, което беше обявено по-рано от израелската армия, влезе в сила в 2.00 часа българско време. Непосредствено след като Израел обяви, ще преустановява военните действия, представители на Хамас заявиха, че ще продължат съпротивата срещу израелската армия, докато тя не се изтегли от Ивицата Газа.

В промеждутъка от време, след като израелският премиер Ехуд Олмерт обяви прекратяването на огъня, но преди то да влезе в сила, пет ракети с голям обсег се разбиха в покрайнините на израелския град Бершеба. Няма пострадали.

Междувременно египетският президент Хосни Мубарак и палестинският лидер Махмуд Абас обсъдиха днес в Кайро последните събития в Ивицата Газа в светлината на влязлото в сила тази нощ израелско решение за едностранно прекратяване на огъня, предаде ИТАР-ТАСС.

Двамата са разговаряли за усилията на Египет да бъде спазван режимът за спиране на огъня и за осъществяването на египетската мирна инициатива за уреждане на кризата.

По-късно днес се очаква Мубарак и Абас да участват наред с европейски лидери в среща на върха за положението в Газа, която ще се състои в египетския курорт Шарм ел Шейх.

Телата на още 15 жертви бяха намерени под развалините на бомбардирани сгради в две селища в северната част на Ивицата Газа. С тях общо 40 стават откритите жертви след влизането в сила на прекратяването на огъня от израелска страна, предава АФП.

Сред откритите жертви са също 10 палестински бойци. За трите седмици на израелската офанзива, започнала на 27 декември м.г., най-малко 1245 палестинци бяха убити, от които 410 деца и 108 жени, и над 5300 ранени.