/ БТА
Досегашният сирийски президент Башар ал Асад бе преизбран за нов седемгодишен президентски мандат с 95,1 процента от гласовете на избирателите, съобщи председателят на сирийския парламент, предаде Франс прес.

Останалите двама кандидати на изборите, бившият министър Абдулла Салум и Махмуд Мареи, представител на толерираната от сирийския режим опозиция, получиха съответно 1,5 процента и 3,3 процента от гласовете на избирателите.

Сирия избира нов президент, очаква се Башар Асад да спечели четвърти мандат

Избирателната активност бе висока. От над 18-те милиона сирийци, имащи право на глас, са гласували 14,2 милиона. С други думи, избирателната активност е 76,64 процента.

Изборите бяха произведени в районите на Сирия, контролирани от правителството на Асад, които представляват около две трети от сирийската територия, и в някои сирийски посолства в чужбина.

Русия разполага ядрени бомбардировачи в базата си в Сирия

Това са вторите президентски избори в Сирия от началото на сирийския конфликт през 2011 г., който отне живота на над 388 хиляди души. През 2014 г. за Асад гласуваха над 88 процента от избирателите, припомня Франс прес.

Западните страни заявиха, че сирийските избори не са нито свободни, нито справедливи, отбелязва Франс прес.
БТА