Преименуваха площад „Ленин” на „Героите на Майдана” в Днепропетровск
Преименуваха площад „Ленин” на „Героите на Майдана” в Днепропетровск / снимки: БГНЕС, архив

В един от най-големите градове на Украйна - Днепропетровск, площад „Ленин” бе преименуван на „Героите на Майдана”, съобщиха местните медии, позовавайки се на решението на общинския съвет. За новото име на площада гласуваха 68 депутати, двама бяха „против”, а 16 се въздържаха.

Местните хора, подкрепящи протестиращите на площад „Независимост” в Киев, разрушиха паметника на Ленин на едноименния площад на 21 февруари, припомня БГНЕС. През последните няколко дни в различни градове на Украйна бяха разрушени или унищожени повече от 10 такива паметници.

На 8 декември м.г. радикали разрушиха статуя на Ленин в Киев. Те го свалиха от постамента и го разбиха с чукове. След това такива инциденти започнаха почти навсякъде в страната, където още се издигат паметници на Ленин.

В град Днепродзержинск, Днепропетровска област, местните комунисти демонтираха паметник на Ленин и го пренесоха в музей. Това действие бе предприето след като няколко радикално настроени млади хора в събота следобед боядисаха монумента със спрейове.

Преименуваха площад Ленин на Героите на Майдана в Днепропетровск
netinfo