Прехвърлиха авоарите на КНДР, поискани от Пхенян
Прехвърлиха авоарите на КНДР, поискани от Пхенян / netinfo

Севернокорейските авоари, поискани от Пхенян, за да започне ядрено разоръжаване, са прехвърлени във Външнотърговската банка на Северна Корея, предаде Франс прес, като цитира руската банка, действала като посредник в трансфера.

"На 25 юни парите са внесени в сметка в севернокорейската Външнотърговска банка", се казва в комюнике, публикувано в интернет страницата на руската Далкомбанк.

"Проблемът с прехвърлянето на севернокорейските авоари е напълно уреден", гласи комюникето. Далкомбанк изразява надежда, че това ще допринесе за ускоряване на ядреното разоръжаване на Северна Корея, за намаляване на напрежението на Корейския полуостров и засилване на сътрудничеството на Пхенян със Запада, добавя АФП.

Сроковете за затваряне на севернокорейския ядрен реактор в Йонбьон зависят от техническата подготовка на Пхенян. Това заяви заместник генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Оли Хейнонен, който пристигна в Пекин на път за КНДР, предаде ИТАР-ТАСС.

Хейнонен възглавява делегация от експерти на агенцията, които се очаква утре да посетят Пхенян за обсъждане на графика за прекратяване на севернокорейската ядрена програма.

Според представителя на МААЕ сроковете, в които може да започне закриването на реактора в Йонбьон, зависят от това дали КНДР е извършила всички необходими приготовляния за операцията.

Ще изясним това, като пристигнем на място, отбеляза Хейнонен. Мисията на МААЕ ще посети Пхенян по покана на севернокорейските власти, които предприеха тази стъпка след решаване на проблема с авоарите на КНДР в банка "Делта Ейша" в Макао, припомня ИТАР-ТАСС.