Прехванат разговор на лидера на Ал Кайда наложил затварянето на американски посолства
Прехванат разговор на лидера на Ал Кайда наложил затварянето на американски посолства / снимка: БГНЕС, архив

Прехванато тайно послание между лидера на Ал Кайда Айман аз Зауахири и ръководителя на базираната в Йемен Ал Кайда на Арабския полуостров Насир ал Вухайши относно планове за голям терористичен акт бе причината за временното затваряне на много американски посолства, заявиха за АП в понеделник двама американски представители, пожелали анонимност.

По-рано в. „Ню Йорк таймс” също съобщи, цитирайки неназовани американски представители, че прехванат разговор между двамата лидери на Ал Кайда, в който Зауахири нарежда на Вухайши да подготви терористично нападение, е накарала САЩ да затворят дипломатическите си мисии в Близкия Изток и Африка, посочва БТА.

Според цитираните от АП представител на разузнаването и дипломат в Близкия Изток, посланието на Зауахири било прехванато преди няколко седмици и първоначално като че ли се отнасяло до удар по йеменски обекти. Заплахата обаче се разширила, включвайки американски или други западни обекти в чужбина, като възможна мишена могло да бъде отделно посолство, няколко дипломатически представителства или някакъв друг обект. Ставало дума за масиран заговор в последна фаза на подготовката му.

Йеменските власти публикуваха междувременно списък с 25 издирвани терористи от Ал Кайда на Арабския полуостров, които планирали терористични атаки срещу „чуждестранни представителства и йеменски обекти” в столицата Сана и други градове в страната. Йеменското правитествo обяви вчера най-висока степен на бдителност, като засили мерките за сигурност в правителствените учреждения и на контролно-пропускателните пунктове.

В декларация се изреждат имената на някои от ръководните фигури в йеменския клон на Ал Кайда, включително саудитеца Мохамед ел Рубаиш.

В документа се казва, че силите за сигурност ще платят 23 000 долара за всяка информация, довела до залавянето на някой от заподозрените. Декларацията на йеменските власти последва затварянето на 20 американски дипломатически мисии в мюсюлманския свят след предупреждения за възможно нападение на Ал Кайда.

Вече се появиха съобщения, че тази нощ са убити четирима предполагаеми членове на Ал Кайда при ракетна атака на безпилотен самолет, вероятно американски, в областта Мариб източно от столицата Сана, съобщи племенен представител, цитиран от АФП. Четиримата мъже се намирали в автомобил, който бил унищожен от четири ракети.