Преговорите за пускането на Джонстън в застой
Преговорите за пускането на Джонстън в застой / снимка: БГНЕС

Преговорите за освобождаването на журналиста от Би Би Си Алън Джонстън са в задънена улица, пише вестник "Джерузалем пост".

Палестинският клан Дугмуш, който отвлече Джонстън, смята заложника за гаранция срещу евентуални репресии от страна на Хамас, подчертава вестникът. Лидерът на клана Мумтаз Дугмуш се опасява, че и той, и много от членовете на клана са в "черния списък" на ислямисткото движение, което миналия петък контролира цялата територия на Газа. Вчера неизвестни лица застреляха един от членовете на клана.

От събота стотици въоръжени членове на Хамас са обсадили квартала в град Газа, в който живее кланът Дугмуш. Движението заплаши, че може всеки момент да щурмува зданието, където се предполага, че е държан английският журналист.

Мумтаз Дугмуш твърди, че е лидер на Армията на исляма, която била тясно свързана с Ал Кайда. Всъщност това е чисто престъпна групировка, пише вестникът. За свободата на Джонстън вече бил поискан откуп 2 милиона долара, подкуп, пише БТА.

Кланът Дугмуш е замесен и в отвличането на еврейския ефрейтор Гилад Шалит, заради когото Израел предприе военна офанзива в Газа миналата година. За Хамас освобождаването на Джонстън е от стратегическо значение, посочва "ДжеруЗалем пост". След отцепването на Газа и конфликта с Фатах ислямисткото движение се нуждае от доказателства, че може да наложи ред в крайбрежния анклав.