Преговорите за оръжейния договор с Либия започнали преди 18 месеца
Преговорите за оръжейния договор с Либия започнали преди 18 месеца / netinfo
Преговорите по договора за доставка на оръжия за Либия от европейския консорциум ЕАДС са се водели от 18 месеца, много преди освобождаването на шестимата български медици, заяви френският президент Никола Саркози пред журналисти в Улфбъро, в североизточния щат Ню Хемпшър, където е на почивка със семейството си, предаде Франс прес.

"Когато една страна се стреми към нормализация, след като се е отказала от тероризма, аз предпочитам да се помага на тази страна да върви към демократизация", продължи френският президент. "В какво ме упрекват? Че съм намерил договори ли? Или затова, че съм осигурил работа за френски предприятия?"

"За този договор се водят преговори от 18 месеца. Прозрачността беше пълна", каза Саркози на кратка среща с двайсетина френски и чуждестранни журналисти, организирана пред кметството на луксозния курорт. "Европейският авиационен и отбранителен консорциум водеше тези преговори от 18 месеца с всички необходими разрешителни. Няма вече ембарго срещу Либия, нито негласно, нито косвено", напомни френският президент.

Полемиката се разрасна в петак, след като Либия обяви, че е сключила договор с ЕАДС за покупка на противотанкови ракети "Милан" за 168 милиона евро и радиокомуникационна система "Тетра" за 128 милиона евро, напомня АФП.