Преговорите по договора СТАРТ са на финалната права
Преговорите по договора СТАРТ са на финалната права / снимка: Sofia Photo Agency

Преговорите между САЩ и Русия за съкращаване на стратегическите им ядрени арсенали са на финалната права, но все още не е постигнато споразумение по някои принципи и други елементи, заяви заместник-държавният секретар на САЩ за контрола над въоръженията и международната сигурност Елън Таушър, цитирана от Франс прес.

Ние сме на финалната права в преговорите по споразумение, което да замени СТАРТ, заяви във Вашингтон Таушър. Остава да се договорят някои принципи и други подробности, но преговарящите екипи работят много упорито и вече съзираме линията на финала, отбеляза тя.

Руският посланик в САЩ Сергей Кисляк, който се изказа на същата конференция след Таушър, се съгласи дословно с думите й.

По-рано днес в Москва началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Николай Макаров заяви, че новият договор между Русия и САЩ за съкращаване на ядрени им арсенали е "97 процента финализиран".

Според Макаров договорът щял да установи връзка между съкращаването на стратегическите нападателни въоръжения и американския противоракетен щит в Европа. Най-новите събития в Източна Европа оказаха известно влияние върху преговорите. По един или друг начин това ще се отрази в новия договор, отбеляза той.

България и Румъния заявиха, че са готови да приемат на своя територия елементи от американския противоракетен щит, посочва АФП, цитирана от БТА.

Американският щит от доста време е причина за противоречия между Москва и Вашингтон, но през септември този въпрос бе изтласкан на заден план, след като правителството на Барак Обама преразгледа проекта за Полша и Чехия в полза на план за отбрана срещу ракети с малък и среден обсег.