Предупреждават за компютърни шпиони на Игрите в Пекин
Предупреждават за компютърни шпиони на Игрите в Пекин / netinfo

Американските разузнавателни служби предупредиха американските граждани, които присъстват на Олимпийските игри в Пекин за рисковете от проникване в техните електронни устройства – компютри, мобилни телефони от компютърни шпиони.

"Всеки, който използва в Китай устройство с безжична система за комуникация, трябва да очаква, че в него може да бъде проникнато", каза началникът на Националната служба за контрашпионаж Джоел Бренър.

Той увери, че китайските служби за сигурност могат да проникнат в мобилен телефон, дори тогава, когато собственикът му го мисли за изключен и да го използват като микрофон. Според Бренър е по-добре да се махат батериите на устройствата или да не се носят. "Ако можете да минете без вашите устройства, не ги взимайте със себе си", посъветва той.

Тези препоръки са приложими за всички чуждестранни дестинации – от плажовете на Средиземно море до Олимпийските игри в Пекин, пише още в разпространено комюнике. "Безжичните комуникации са особено уязвими и лесно могат да бъдат използвани от чужди служби за сигурност или престъпници за инсталиране в тях на съответния шпионски софтуер, с който може да се проникне в системата на вашия работодател, на дома ви, да се копират данни.