Предстои среща на Първанов с белгийския крал
Предстои среща на Първанов с белгийския крал / netinfo
С концерт на музиканти от България и Румъния ще бъде открит тази вечер в Брюксел фестивалът “Европалия”. Президентите на двете най-нови страни членки на Европейския съюз Георги Първанов и Траян Бъсеску ще са сред специалните гости на откриването. “Европалия 2007” е посветен на 50-годишнината от подписването на Римските договори, с които се слага началото на Съюза.

За първи път от 30 години фестивалът „Европалия” само на една европейска държава, каквато е традицията на всичките 27 страни членки на Европейския съюз. Изключението организаторите правят заради 50-та годишнина от създаването на Съюза. Повече от 100 събития са включени в програмата на фестивала, който ще продължи до 3 февруари догодина.

Смесен хор под диригентството на Методи Матакиев ще участва в концерта, с който ще бъде открит “Европалия”. България ще се представи и в едно от най-мащабните в рамките на фестивала – изложбата „Голямото ателие”, която се открива този следобед в Музея за изящни изкуства.

Първанов и съпругата му Зорка ще бъдат приети от краля и кралицата на Белгия – 73-годишният крал на Белгия прави сериозен жест, канейки на обяд двамата президенти, тъй като така нарушава съветите на лекарите да не се натоварва след като през лятото си счупи крак.