Представители на КНДР в Макао за деблокираните авоари
Представители на КНДР в Макао за деблокираните авоари / netinfo

Двайсетина севернокорейски представители са изпратени в Макао, за да вземат деблокираните авоари на страната им в местна банка, възлизащи на 25 милиона долара. Това съобщава южнокорейският вестник "Чосон илбо", цитиран от Франс прес.

52-те сметки на КНДР в "Банко Делта Ейша" са обединени, за да бъде улеснено изтеглянето на парите, обяснил банков служител в специалния административен китайски район Аомън /Макао/.

Поради голямата сума връщането на парите ще отнеме един или два дни. Активите бяха замразени през 2005 г., след като Съединените щати обвиниха Северна Корея в пране на пари, припомня Франс прес.

На пресконференция вчера в Сеул, свикана след посещението му в Пхенян, губернаторът на американския щат Ню Мексико Бил Ричардсън съобщи, че КНДР ще предприеме подготовка за затваряне на главния си ядрен реактор в Йонбьон до 24 часа, след като си възвърне деблокираните 25 милиона долара.

В отговор на искането на Северна Корея да бъде удължен с 30 дни изтичащият в събота краен срок за затваряне на реактора, американският главен преговарящ Кристофър Хил предупреди днес в Сеул, че въпросът трябва да бъде придвижен. След това ще можем да преценим колко време ще отнеме този процес, обясни Хил.

Американският главен преговарящ подчерта, че затварянето на реактора е от много важно значение. Според най-достоверни оценки до момента в "Йонбьон" са били извлечени между 50 и 60 килограма плутоний, достатъчни за производство на 6 до 12 атомни бомби, отбеляза той.