Представиха Четвероевангелието в ЕП
Представиха Четвероевангелието в ЕП / netinfo

В Европейския парламент беше представено Четвероевангелието на цар Иван Александър и ръкописи от Българското средновековие. Това стана по време на семинар, организиран от българския евродепутат от групата на либералите Биляна Раева.

При откриването на форума Биляна Раева каза, че това е тържествен момент, който носи голяма емоция. Тя извини председателя на групата на либералите в Европарламента Греам Уотсън за отсъствието му от семинара заради ангажименти, свързани с дискусиите по мерките за преодоляване на последствията от световната финансова криза и преговорите по климатичния пакет.

За българското Четвероевангелие като енциклопедия на средновековните идеи в православното изкуство говори Екатерина Димитрова, лектор в Софийския университет. Нейно дело е електронният вариант на този уникален книжовен паметник на българския духовен и културен ренесанс през 14 век, запазен при разрушаването на Старопрестолния град Търново през 1393 година, който сега се съхранява в Британската библиотека.

Екатерина Димитрова подчерта, че Четвероевангелие включва 367 миниатюри, представляващи 650 образа от живота на Христос. Един от лекторите на форума – издателят проф. Живко Желев, остана без лаптопа си, тъй като му бе откраднат на летището в европейската столица.