Председателят на Върховния съд в САЩ бил на успокоителни
Председателят на Върховния съд в САЩ бил на успокоителни / netinfo
Покойният председател на Върховния съд на САЩ Уилям Ренкуист е развил зависимост от силно действащо успокоително през първите десет години на поста и е имал халюцинации, когато спрял да приема лекарството през 1981 г., пише американският всекидневник "Вашингтон пост". Вестникът се позовава на нови сведения, изнесени от Федералното бюро за разследване /ФБР/.

Фактът, че в края на декември 1981 г. Ренкуист е бил приет за седмица в болница заради болки в гърба и зависимост от предписано му лекарство, бе известен и преди, отбелязва изданието.

В публикуваното тази седмица досие от 1561 страници за Ренкуист ФБР разкрива нови подробности за продължителността и силата на пристрастеността му. "Вашингтон пост" посочва, че след разследването си през 1986 г. ФБР е заключило, че Ренкуист е започнал да пие лекарството Placidyl срещу безсъние, появило се след операция на гърба през 1971 г., а до 1981 г. всяка нощ е приемал три пъти по-голяма от първоначалната доза.

Разпитаните от ФБР лекари казали, че след като спрял лекарството, Ренкуст е страдал от параноични халюцинации, включително за "организиран от ЦРУ заговор срещу него", допълва вестникът.

Ренкуист бе назначен за съдия във Върховния съд от президента Ричард Никсън през 1971 г., а през 1986 г. президентът Роналд Рейгън го предложи за председател на институцията, припомня вестникът.