Председателят на украинския парламент е заминал за Словакия
Председателят на украинския парламент е заминал за Словакия / netinfo

Председателят на Върховната рада на Украйна Олександър Мороз е пристигнал на кратко посещение в Словакия за участие в Конференцията на председателите на парламентите на страните членки от Европейския съюз, съобщи за ИТАР-ТАСС прессекретарят му Виктория Шведова. Мороз ще произнесе доклад в рамките на дискусията по темата "Украйна - източният съсед на ЕС". Предвидени са и двустранни срещи.

Шведова изрази съмнение, че председателят на парламента, който е излетял от Киев за Братислава още в 11.00 ч сутринта, е могъл да участва в преговори за излизане от политическата криза. Прессекретарят на премиера Виктор Янукович - Денис Иванеско, също не можа да потвърди участието му в среща с президента Виктор Юшченко. Преди това от пресслужбата на държавния глава съобщиха за възобновяването на преговорите с премиера Янукович.

Уволненият от президента главен прокурор Святослав Пискун, който не признава решението, заяви, че е готов в името на предотвратяването на "силов сценарий" дори да арестува командващия вътрешните войски Олександър Кихтенко.

"Докато аз съм главен прокурор в тази страна, силов сценарий няма да има. Ако трябва да се арестува командира на вътрешните войски, ще го арестувам", каза на брифинг Пискун. Той добави, че разполага с данни за предислоциране към Киев на специални части на вътрешните войски. По думите му, към столицата са се отправили специалният полк "Ягуар", специалните части "Барс" /200 човека/ и "Омега" /също 200 човека/ и полкът със специално предназначение "Гепард" - общо 800 бойци, които изпълняват заповед на Кихтенко въпреки забраната на министъра на вътрешните работи Васил Цушко.

Пискун добави, че не вижда основание за въвеждане на извънредно положение и съобщи, че е уволнил прокурора на Крим Виктор Шемчук, когото Юшченко назначи за и.д. главен прокурор, и вместо него е назначил Владимир Галцов.

Вътрешните войски изпълняват заповедите на президента на Украйна за "осигуряване на правата и свободите на гражданите, безопасността и стабилността в обществото и предислокацията им е по решение на президента", заяви секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Иван Плюшч. Юшченко е наредил на командващия вътрешните войски да осигури охраната на държавните обекти, като главната прокуратура и Конституционния съд, опазването на обществения ред в Киев и безопасността на жителите, добави Плюшче и предупреди, че всеки опит да им се попречи ще получи адекватен отговор, а виновните ще понесат отговорността. Според него въвеждането на спецчасти в Киев е общоприета практика и няма да попречи на нормалния живот в града.

На улиците в столицата са се образували огромни задръствания - милицията е блокирала влизането на автомобили в центъра, съобщи кореспондентът на ИТАР ТАСС, според когото не се забелязва присъствието на вътрешните войски. По данни на милицията те се намират на подстъпите към Киев.