Председателят на ДАИТС е на посещение във Виетнам
Председателят на ДАИТС е на посещение във Виетнам / снимка: Sofia Photo Agency
По покана на виетнамския министър на културата и информацията Ле Доан Хоп, председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Пламен Вачков е на посещение във Виетнам. Това съобщиха от отдел "Връзки с обществеността и протокол" на ДАИТС.

Вачков бе приет вчера от заместник министър-председателя на Виетнам Хоанг Тунг Хай, министъра на културата и информацията Ле Доан Хоп, заместник-председателя на Комитета по култура и информация Фам Ман Хунг и заместник-министъра на индустрията и търговията Ле Зан Вин, който е и съпредседател на Смесената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

По време на всички срещи бе подчертана готовността Потенциалът за сътрудничество да бъде оползотворен, тъй като Виетнам би могъл да бъде врата към разширяване на сътрудничеството на страната ни с държавите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), а България да съдейства на Виетнам в развитие на отношенията с Европейския съюз.

Сферата на информационните технологии и съобщенията, която е приоритет и в двете страни, бе определена за важно направление на развитие на двустранните отношения. Двете страни се обединиха и около намерението да се стимулира прякото сътрудничество между частния сектор, като специално внимание бе обърнато на разработването на софтуер. Председателят на ДАИТС Пламен Вачков и министър Ле Доан Хоп подписаха протокол от срещата, който очертава основните рамки на сътрудничеството.