Джон Бъркоу
Джон Бъркоу / БГНЕС
Депутатът консерватор Едуард Лий благодари днес на Бъркоу за приятелството им през годините
Британските депутати изпратиха с бурни овации и комплименти Джон Бъркоу, ексцентричния председател на Камарата на общините, след като днес той ръководи за последно заседание на долната камара на британския парламент, предаде ДПА.

Петдесет и шест годишният Бъркоу, депутат от консерваторите в Камарата на общините от 1997 г., бе избран за неин председател през 2009 г., което изискваше от него да пази политически неутралитет.

Много от членовете на неговата партия, която сега е ръководена от премиера Борис Джонсън, го обвиняваха в пристрастност, особено след референдума за Брекзит през 2016 г.

Депутатът консерватор Едуард Лий благодари днес на Бъркоу за приятелството им през годините.

"Невинаги съм съгласен с теб, но тук, Джон, ако може да се обърна към теб както винаги съм го правил, приятелството е по-важно от съгласието", каза Лий.
Бари Шиърмън от опозиционната Лейбъристка партия заяви, че за всички редови депутати е било удоволствие да се работи с Бъркоу, докато е председателствал заседанията на Камарата на общините през последното десетилетие.

Шиърмън разкритикува "съвместната, злостна кампания на печата срещу Бъркоу и неговото семейство чрез сензационни истории за личния му живот през 2015 г. Той я определи като позор за журналистиката, защото в нея са участвали не таблоиди, а вестници като "Таймс" и "Дейли телеграф".

"Някои от нас ви подкрепиха тогава и ще продължим да ви подкрепяме", каза Шиърмън, като препоръча на Бъркоу да бъде дадена пожизнена благородническа титла - нещо, което ще му осигури място в Камарата на лордовете - горната камара на парламента.

"Това е изключително мило от страна на уважаемия ми колега", отговори Бъркоу.