/ Guliver/Getty Images
Най-малко 12 цивилни са били убити в Мали от джихадисти, които са подмамили жертви в бомбен атентат, казаха двама служители и полицейски източник пред АФП в събота.

„Джихадистите първо убиха двама цивилни в град Уакан (централно Мали), преди да монтират телата им“ с експлозиви, каза служител от близкия град пред АФП, пожелал анонимност. „Когато родителите и роднините на убитите дойдоха да търсят телата, проехтя експлозия и най-малко десет души загинаха“, каза източникът.

Друг служител в региона потвърди съобщенията за атаката в петък, като каза, че "няколко други цивилни в момента са в неизвестност в Уакан".

В събота няколко десетки цивилни от Уакан напуснаха домовете си, за да потърсят убежище в околните села, страхувайки се от нови атаки, казаха няколко свидетели пред АФП. Регионален полицейски служител посочи пред АФП, че "се предприемат мерки за гарантиране на безопасността на местното население", които ще бъдат въведени от днес (събота).

Мали, епицентър на кървава 10-годишна джихадистка кампания в целия регион, претърпя преврати през август 2020 г. и май 2021 г., създавайки политическа криза, която съвпада с кризата от джихадистката заплаха. 
БГНЕС