Предотвратени са атентати срещу посолствата в Баку
Предотвратени са атентати срещу посолствата в Баку / netinfo

Азербайджанските власти са предотвратили атентати срещу посолствата в Баку, където по-рано днес САЩ и Великобритания затвориха дипломатическите си мисии от съображения за сигурност, предаде Франс прес.

"Предотвратихме опити за терористични нападения срещу сгради на властите в Баку, както и срещу дипломатическите мисии на страни, които участват в международната антитерористична коалиции", се казва в съобщение на министерството на националната сигурност на Азербайджан.

По-рано беше съобщено, че британското посолство в азербайджанската столица Баку е затворено днес през целия работен ден от съображения за сигурност. Беше съобщено, че от съображения за сигурност е сведена до минимум и работата на американското посолство в Баку.

Източници от азербайджанските сили за сигурност предположиха, че посолствата реагират по този начин на неотдавнашните операции на полицията срещу ислямистки бунтовници в Азербайджан.

В събота полицията уби по време на операция срещу терористична група край Баку един бунтовник, който заплашваше да хвърли граната. При същата операция е конфискувано голямо количество оръжия.

В неделя друга полицейска операция приключи с арестуването на 17 предполагаеми ислямистки екстремисти.

Властите в страната задържаха през последните няколко години десетки хора заради религиозен екстремизъм. Неправителствените организации за защита на правата на човека критикуват тази антитерористична война и твърдят, че тя е средство за подтискане на политическата опозиция в Азербайджан, отбелязва Франс прес.