Предложиха на Иран да се спре обсъждането на ядрената програма
Предложиха на Иран да се спре обсъждането на ядрената програма / netinfo

Петте велики сили и Германия предложиха на Иран да прекратят обсъждането на ядрената му програма в Съвета за сигурност на ООН, ако Техеран се откаже от дейностите си по обогатяване на уран, предадоха осведомителните агенции.

Външните министри на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН /САЩ, Великобритания, Русия, Китай и Франция/ плюс Германия постигнаха снощи във Виена споразумение за стимули и санкции във връзка с иранската ядрена програма.

Договорихме се за пакет от обхватни предложения като основа за дискусии с Иран, заяви британският първи дипломат Маргарет Бекет след разговорите. Смятаме, че предлагаме на Иран шанс за постигането на споразумение чрез преговори въз основата на сътрудничество, допълни тя.

По думите й шестте страни са готови да подновят преговорите с Иран за ядрената му програма, ако Техеран се откаже от дейностите си по обогатяване на уран в съответствие с
изискванията на Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/. Бекет посочи, че страните са готови освен това да преустановят обсъждането на иранския ядрен въпрос в Съвета за сигурност на ООН.

Ние се договорихме и че ако Иран реши да не участва в преговорите, ще трябва да бъдат предприети по-нататъшни стъпки в СС на ООН, подчерта британската министърка. Тя изтъкна, че ако Техеран приеме предложенията на шестте страни, това ще е в негова полза.

Преди това официални представители във Виена заявиха, че подробности около споразумението няма да бъдат оповестявани, докато пакетът от мерки не бъде представен на Иран.

Във вторник държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс заяви, че САЩ са готови да се включат в многостранни преки преговори с Техеран за ядрената му програма, ако той прекрати спорните ядрени дейности, които биха могли да доведат до създаването на
атомна бомба. Иран от своя страна обяви, че е съгласен на преговори, но отхвърли американските условия.